επιχειρησεις ερευνασ και διασωσησ
επιχειρησεις ερευνασ και διασωσησ με ευτυχη καταληξη
Στις παρακάτω αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης, η συμμετοχή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ν. Τρικάλων υπήρξε καθοριστική για την θετική έκβαση του περιστατικού.
2007 - Όλυμπος. Διάσωση τραυματία ορειβάτη
Η ΕΟΔ Ν. Τρικάλων συντόνισε επιχείρηση για τη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη ο οποίος έπεσε στο απόκρημνο λούκι του Μύτικα στον Όλυμπο. Ο τραυματίας δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε με ειδικό φορείο στο καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης από όπου τον παρέλαβε ελικόπτερο Super Puma προκειμένου να τον μεταφέρει ταχέως στο νοσοκομείο.
2001 - Όλυμπος. Διάσωση τραυματία ορειβάτη
Ορειβάτης κάνει πτώση στο λούκι του Μύτικα και τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Μέλη της ΕΟΔ Ν. Τρικάλων, σπεύδουν στο σημείο και στήνουν επιχείρηση για τη διάσωση του, τον οποίο παραλαμβάνει ελικόπτερο Super Puma και τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο.
2000 – Χαλικόβουνο. Διάσωση τραυματία κυνηγού
Η ΕΟΔ Ν. Τρικάλων προσεγγίζει ταχύτατα από αέρος τραυματισμένο κυνηγό στο όρος Χαλικόβουνο της Ν. Πίνδου. Παρέχει τις πρώτες βοήθειες στο σημείο του ατυχήματος και φροντίζει για την αερομεταφορά του στο νοσοκομείο Τρικάλων. Παράλληλα φροντίζει για την ασφαλή επιστροφή των συντρόφων του.
1998 - Γκρόπα Τρικάλων. Διάσωση από χιονοστιβάδα
Μετά από έρευνες 24 ωρών μέλη της ΕΟΔ Τρικάλων και ορειβάτες εντοπίζουν θαμμένο κάτω από 3 μέτρα χιόνι το αυτοκίνητο με τους 2 αγνοούμενους ζωντανούς.
Ασφάλεια σημαίνει προετοιμασία
Οι δραστηριότητες στην φύση είναι όμορφες όταν γίνονται με ασφάλεια. Η καλή προετοιμασία μπορεί να κάνει την διαφορά σε μία έκτακτη ανάγκη. Σχεδιάστε καλά τις εξορμήσεις σας.
- Ενημερώστε πάντα κάποιον τρίτο για το σχέδιο της εκδρομής σας και επιτρέψτε του να ανησυχήσει εάν αργήσετε.
- Εξασφαλίστε περισσότερους από έναν τρόπους επικοινωνίας. Κρατήστε πάντα ένα εφεδρικό τηλέφωνο με γεμάτη μπαταρία και ζητήστε από κάποιον φίλο ραδιοερασιτέχνη να σας συνοδεύσει.
- Προετοιμαστείτε για το απρόοπτο. Έχετε πάντα μαζί σας έξτρα ρούχα, φαγητό, είδη πρώτων βοηθειών και φυσικά γνώσεις για διαχείριση μιας έκτακτης ανάγκης.
Σε περίπτωση ατυχήματος
Μην κρατάτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κρυφό. Ένας λάθος συναγερμός είναι προτιμότερος από μία καθυστερημένη αποστολή βοήθειας, με πιθανά τραγικές συνέπειες.
- Ενημερώστε άμεσα και με ακρίβεια τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις ομάδες διάσωσης.
- Φροντίστε να περιγράψετε την κατάσταση χωρίς υπερβολές και με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν.